fbpx

ОСТРОВ БОРА БОРА

Бора Бора е остров од групата Заветрени Острови кои спаѓаат во Француска Полинезија. Се наоѓа на 260 километри од главниот град Папетеа. Опкружен е со корални гребени и лагуна. Во средината на островот се наоѓаат остатоци од некогашниот вулкан во облик на два врва – Пахие и Отемануа кои достигаат висина до 727 метри. Во 2000 година бројот на популација изнесуваше 4 000. Најмногу е населен Ваитапе којшто се наоѓа на западниот дел на островот. Името Бора Бора потекнува од тахичанскиот јазик и означува “Прво раѓање“. Изворно се изговара “пора пора“. Јадењето е ограничено на морско и кокосово.

Прочитано 14972 пати

КОНТАКТ

  • 11-ти Октомври бр. 13, 1400 Велес

ОТВОРЕТЕ ЈА НАШАТА
А ОДБЕРЕТЕ ЈА ВАШАТА СТРАНА ЗА ПАТУВАЊЕ !!!

Работно време

Зима 2024

Понеделник - петок 09.00 - 19.00

Сабота 09.00-14.45

Top